Notice: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vhosts/dogalyasamlar.com/httpdocs/wp-content/themes/goodnews5/framework/functions/posts_share.php on line 66
Notice: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vhosts/dogalyasamlar.com/httpdocs/wp-content/themes/goodnews5/framework/functions/posts_share.php on line 82
Şampuan saç ve saçlı derideki yağ, kir, kepek, çevreden bulaşan tozlar ve diğer kirlerin suyunda yardımıyla saçtan uzaklaştırılarak, saçın ve beraberinde saç derisinin temizlenmesini sağlayan bir temizlik maddesidir.
Saç bakım ürünlerinden en çok kullanılan ve tüm evlerde bulunan, büyük küçük demeden yediden yetmişe herkesin kullandığı şampuan ilk kim tarafından bulundu?
Şampuanın zaman içerisindeki değişimi? Bugün kullandığımız şampuan “sıvı sabun” mu yoksa “bakım ürünü” mü?
Şampuanın Tarihçesi
Dünyadaki ilk şampuanın icadı bir asırdan daha kısa bir zaman öncesine dayanmakta.
Ama saçları yıkama öyküsü oldukça eski tarihlere, MÖ 3000 lere kadar dayanmakta. O zamanlarda küllerle kaynayan hayvansal yağlardan yapılan sabunlar kil kavanozlarda depolanırmış.
MÖ 1500’lü yıllarda Mısırlı kozmetikçiler, uçucu yağlar için bitkileri toplayıp, hayvansal ve bitkisel yağları, cildi tedavi etmek ve yıkamak için sabun benzeri bir materyal oluşturmak üzere alkali tuzlarla birleştirirlermiş.
MS 800’lerde Suriye Halep’te sabun, zeytinyağı, tatlı defne yağı, su ve kül suyu ile birleştirilerek sabun haline getirilip, ısıtılır, soğumaya bırakılır. Sonrasında kesilir ve yedi ay bekletilirmiş.
MS 1100 Avrupalı Haçlılar, İpek Yolu boyunca Halep sabunuyla karşılaşmış ve bunlardan büyük miktarlarda alarak evlerine getirmişler. Getirdikleri bu sabunu yapmanın yollarını keşfetmeye çalışmışlar.
MS 1200 Avrupa’da sabun yapımı, İspanya ve İtalya’daki Müslüman sabun üreticilerinin gelişiyle birlikte yayılmıştır. İtalya daki Kastilya şehrinde üretilen sabunlar, İspanya ve Avrupa’da tanınmaya ve yayılmaya başlamış.
MS 1500 lerde Kastilya sabunu Avrupa ve İngiltere ye büyük miktarlarda ithal edilmeye başlanmış.
MS 1800’lerde Hindistan’daki erken sömürgeci tüccarları, Hintçede masaj yapmak anlamına gelen champo adı verilen saç ve vücut masajını keşfederek Avrupa’ya “şampuan”ı tanıtmışlar.
1898 Berlinli kimyager Hans Schwarzkopf, parfüm için adanmış bir eczane açarak çalışmalarında suda çözünür, toz halindeki şampuan ürünlerine odaklanmış.
1914’te Kasey Hebert ilk ticari şampuanı icat etmiş ve devamında 1927 senesinde Hans Schwarzkopf, dünyanın önde gelen sıvı şampuanlarından birini tanıtarak uluslararası kuaförlük enstitüsü imparatorluğunu başlatmış.
1946’da ABD içeriğinde sürfaktan (yüzey aktif madde) bulunan şampuanı ilk kez piyasaya sürmüş. Ve böylelikle deterjan hammaddesi olan sürfaktanı yani ilk kimyasal madde saç temizliği için kullandığımız şampuana eklendi !
1980 lerde 2’si 1 arada şampuanlar üretilerek, içeriğine silikon eklenmiş ve durulandığında bile şampuanın saçta kalması sağlanmış.
Artık saçımızı temizleyen sıvı sabun olmaktan öte, durulandıktan sonra bile saçımızda kalan silikon ile saçımızın parlak ve hacimli görünmesini sağlamayı amaçlayan bakım ürününe dönmeye başlamış şampuanlar.
Şampuana eklenen bu silikon saçları sarar ve saç tellerinin nefes almasını önlediğinden saçı nemsiz bırakarak kurumasını sağlar. Saçların kuruması sonucu oluşan kırıklarda saçlarınızın uzamasını engeller.
Ve devamında kimya sanayiindeki gelişmelerle birlikte amacı sadece saçı temizlemek olan şampuanın içine farklı farklı kimyasal maddeler eklenerek sözde saç bakımımıza fayda sağlanılmasına çalışılmış ve “şampuan” bugunkü halini almaya başlamış.
Türkiye’de Şampuan
Türkiye‘ye ilk kez şampuan 1950’lerin başında girmiş.
O zamanlarda şimdiki gibi sıvı halde değil, küçük paketler içinde toz halindeki karışım, su ile karıştırılır ve şampuan elde edilirmiş.
Daha sonra cam şişelerde sıvı halde satılmaya başlanmış.
Ambalaj sektörünün gelişmesiyle günümüzdeki plastik ambalaj şekline ulaşılmış.
Kimya sanayiindeki gelişmelerle birlikte, şampuanların içeriği de gelişerek, şampuan ‘sıvı sabun’ olma tanımından ‘bakım ürünü’ olma düzeyine taşınmış.
Ve dolayısıyla günümüzde saç temizliğimiz için neredeyse her gün kullandığımız şampuanların zararları içeriğindeki zararlı maddelerle her geçen gün malesef dahada artmış ve artmaya devam ediyor.
Önceleri saç temizliği için kullanılan katkısız, kimyasalsız şampuanların yerini alan günümüz şampuanlarının içeriğinde artık deterjanların içerisine konulan kimyasal maddeler var.
Bulaşıklarınızı ve çamaşırlarınızı yıkarken kullandığınız deterjanlarla saçlarınızı yıkar mısınız?
“Tabi ki hayır !” dediğinizi duyar gibiyim ama… Yıkıyorsunuz !
Deterjanların içerisinde kullanılan kimyasal maddeler ile şampuan ve hatta diş macunumuzun dahi içeriğinde kullanılan ana hammaddeler aynı !
Düşünmesi bile insanı irite ediyor oysaki, ama bunu her gün farkında olmadan yaşatıyoruz kendimize..
Dahası bu zararlı kimyasal maddelerin arasında kanserojenik ve alerjen maddeler çoğunlukta, yani hastalıklardan kaçınmak için sadece beslenmenize dikkat etmeniz yeterli değil… Günümüzde yediklerimiz içtiklerimizin yanında kullandıklarımızın da dikkatle seçilmesi ve kullanılması gerekmekte.
Aksi taktirde hastalıklara davetiye çıkarıyoruz.
Alerjiyle doğan bebekler, son yıllarda hızla artan kanser hastalıkları hep kullandığımız kimyasal bakım ürünlerinin, evimizden eksik etmediğimiz kimyasal deterjan ve temizlik ürünlerinin bize miras bıraktıkları…
Peki, bunca zararlı kimyasalı içeren şampuanları kullanmaktan başka bir seçeneğiniz var mı?
Tabi ki var, kendinize evde doğal şampuan yapmak !
Saç Bakım
Kimyasal şampuan kullanımından vazgeçtiniz ve doğal şampuan ile yıkadığınız saçlarınızın kolayca taranmasını mı istiyorsunuz? Öyleyse doğal saç kremi yapımı için size gerekli olan sadece tek bir doğal malzeme var.. Devamını oku
Notice: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vhosts/dogalyasamlar.com/httpdocs/wp-content/themes/goodnews5/framework/functions/posts_share.php on line 66
Notice: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vhosts/dogalyasamlar.com/httpdocs/wp-content/themes/goodnews5/framework/functions/posts_share.php on line 82