Eğer bu yazıyı okuyorsanız sizin de ev tozu alerjisi probleminiz ya da ev tozu alerjisi problemine maruz kalmış bir yakınınız var demektir.
Hele de evladınızla birlikte tanıştıysanız bu ev tozu akarı, ev tozu alerjisi, mite alerjisi gibi terimlerle.. O zaman hemen hemen aynı süreçleri yaşayan birinin yazısını okuduğunuzu hatırlatmak isterim..
Ev akarlarına karşı gerçek, bitkisel bir çözüm var mı? Ev akarları için akar spreyi nasıl yapılır? Bu akar spreyi ile evdeki akarlardan kurtulmak gerçekten mümkün mü? Hangi yöntemleri kullanarak ev tozu alerjisi sonucunda yaşanılan semptomların önüne geçebilirsiniz?
Tüm bu soruların cevaplarını biz de sizler gibi araştırdık ve hepsinin cevabını yaşayarak ve deneyimleyerek bulduk.. Önce oğlumuz sonrasında da kızımızın yaşadığı bu mite alerjisi sebebiyle deneyimlediklerimizi sizinle paylaşmak istedim. Kim bilir bir nebze de olsa okuyan birilerine bir faydam olur belki…
Sonbahar mevsiminin güzelliğini yaşamamıza engel olan ev tozu akarı alerjisi sayesinde eylül ayının gelmesini istemez olduk eşimle birlikte..
Ev tozu akar alerjisini yaşayanlar ya da akar alerjisine sahip kişilerle birlikte yaşayanlar anlar beni.
Hem oğlumun hemde kızımın eylül ayında başlayıp nisan hatta mayıs ve bazen de haziranın başlarına kadar süren ev tozu akarı alerjisi.
Ve bu ev tozu alerjisi sebebiyle yaşadığı burun tıkanıklığı, sık hapşırma, geçmek bilmeyen burun tıkanıklığı, kuru öksürük, hırıltı, nefes darlığı gibi şikayetlerinin sebebiyle geçen uykusuz geceler.
Ve uzun süre zarfında yaşadığımız bu sıkıntılı süreç bizi bu sıkıntıları tamamen olmasada en aza nasıl indirebiliriz sorusunun cevabını bulmaya yöneltti.
Öncelikle ev tozu akarları nerede yaşıyor onları öğrenerek başladık bu işe.
Ev Tozu Akarları En Çok Nerede ve Hangi Koşullarda Yaşar?
Ev tozu akarları +23 – + 26 ° C sıcaklık ve % 55’den fazla nem oranına sahip sıcak ve nemli yerleri tercih eder.
Bu koşullar sağlandığında 75 güne kadar yaşayabilirler.
Bu süre zarfında dişi toz akarı üç yüz yumurtayı bırakmayı başarır.
Üreme en sık ağustos ayının sonundan ekim ayının başlarına kadar gerçekleşir.
En yüksek yoğunlukta toz akarları kuş tüyü yastıklarda, şiltelerde, yün halılarda, kanepelerde ve kitaplarda bulunur.
Evdeki toz akarlarının en yaygın bulunduğu yer ise uyuduğunuz yer yani yatağımızdır!

Ev toz akarları bizlerden dökülen deri hücreleri, saç, kıl, kepek gibi ölü hücreler ile beslenirler. Akarların yaşadığımız ortama bıraktıkları dışkıları zamanla kuruyarak ince toz haline geçer ve bu ince toz solunum yoluyla alınınca alerjik bünyeye yatkın kişilerde mite alerjisi şikayetlerine neden olur.
Yani buradan da anlayabildiğimiz gibi alerjen olan akarların kendisi değil, dışkılarıdır!
Madem ev tozu akarı denilen mite en çok yataklarda bulunuyormuş, öyleyse ev akarına karşı önlemler almaya ilk yataktan başladık biz de..
Bu süreçte neler mi yaptık?
Ev akarlarına karşı alınacak önlemlerin en başında önce yatağını bu akarlardan nasıl koruyacağımız sorusunun cevabını aradık ve yatağı korumak için satılan;
- Anti-mite koruyucu kılıflardan aldık.
O da ne derseniz?
Şöyle anlatayım; yatağı tamamen saran içi plastik dışı pamuklu ve fermuarlı bir yatak kılıfı.
Neden koruyucu bir kılıf derseniz?
Sebebi şu; bu kılıf yataktaki akarların dışarıya çıkmasını ve uyku esnasında solumamızı engelliyor.
Tabi bu anti-mite yatak koruyucu kılıfı yatağa geçirmeden önce yatağı içerisinde yaşayan ev tozu akarlarından arındırmamız gerekiyordu.
- Bu sebeple yatağa karbonat ile karanfil uçucu yağ karışımını ( 1 fincan karbonat ile 5-6 damla karanfil uçucu yağı büyük delikli bir tuzluğa koyarak bu işlemi kolayca yapabilirsiniz) serptik, yaklaşık 15 dakika bekledik ve yatağı HEPA filtreli bir süpürge ile süpürdük.
Karbonat akarları öldürmez ama süpürge ile çekmenize yardımcı olur. İçine kattığınız karanfil uçucu yağı ise akarların uzaklaştırılmasında etkisi kanıtlanmış bir uçucu yağdır. - Sonrasında yatağa doğal malzemeler kullanarak ev akarları için sprey yaptık ve sıkıp kurumasını bekledik ve yatağa yatak koruyucu kılıfı geçirdik. Ev akarları için akar spreyi tarifimi yazının devamında bulacaksınız, merak etmeyin..
Ama öncesinde hatırlatmam gereken önemli bir detay var ki!
O da; bu yatak süpürme işlemini lateks yataklarda yapmamanız gerektiği çünkü yatağa zarar verebilirsiniz!
Ayrıca lateks yatak ve lateks yastıklar kauçuk ağacın özünden elde edildiklerinden, doğal olarak ev tozu akarlarına dayanıklıdırlar, yani ev tozu akarları bu şiltelerde barınamazlar.
Lateks yatakların ev tozu akarlarına karşı dayanıklı olmalarına rağmen uyku sırasında vücuttan dökülen, terleme ve benzeri durumlar sebebiyle oluşan ölü hücreler için yatağın üzerinde temizlenebilir bir örtü kullanmak ve düzenli olarak bu örtüyü yüksek ısıda yıkamak gerekmektedir..

Peki neden HEPA filtreli bir süpürge?
Çünkü bu süpürgeler torbaya girmeyen tozu tekrar havaya yaymak yerine yakalayan özel bir filtreye sahipler.
Ayrıca şimdilerde anti mite süpürgeler de çıkmış, onlara da bakmakta fayda var!
- Almış olduğumuz bu anti mite yatak kılıfını 15 günde 1 en az 60 derece sıcak suda yıkamayı da ihmal etmedik çünkü bu yatak kılıfının üzerinde de oluşan ev tozu akarlarını yok etmenin bir diğer yolu da onları sıcak suda yıkamak.
- Nevresimlerini de her hafta 60 derecede yıkadık, çamaşırlara yumuşatıcı yerine sirke kullandık ve içine 3-4 damla karanfil uçucu yağı damlattık.
- Anti alerjik yorgan ve yastık aldık ve ayrıca yine hem yorgan hemde yastıklar için yatağa aldığımız anti mite koruma kılıflarından aldık. Zaten full paket (yatak-yorgan-yastık koruyucu) olarak satılıyordu, tek tek almakta mümkün tabi ama biz full paketini almayı tercih ettik.
Bu kılıfları yıkamak, yastık ve yorganı yıkayıp kurutmaktan daha kolay ve pratik olduğu için biz bunu tercih ettik. - Bu arada çamaşır kurutma makinesi aldık. Çamaşır kurutma makinesi nevresimleri, yorganları, yastıkları, havluları çabucak kurutmaya, hem yüksek ısıdan sebep akarları yok etmeye hem de kumaşlarda ki tozları almaya yaradı.
- Odalarında halı kullanmadık, makinede 60 derecede yıkanabilen kilim tercih ettik.
- Kilimi, yastığı, yorganı güneşli havalar da güneş alabilecek bir yerde havalandırdık.
- Çok kalın perdeler yerine düz, pratik kolayca yıkanabilen tüller kullandık.
- Nem ölçer aldık, evi yaz-kış demeden sık sık havalandırdık ve nem oranını %55 in altında tuttuk.
- Geceleri odalarındaki kaloriferi söndürdük.
- Tüylü oyuncakları kaldırdık.

Çocuğunuz tüylü oyuncağından vazgeçmiyorsa eğer haftada bir yüksek ısıda yıkama, güneşli havalarda güneşte bekletme ve ara ara 1 gün boyunca poşete koyarak buzdolabı buzluğunda bekletme gibi işlemleri uygulayabilirsiniz. Ancak ev tozu alerjisine sebep olan mitelar, bu tüylü oyuncakların içinde hızla sürekli çoğaldıkları için bu işlemlerin tekrar tekrar belli bir düzen içinde uygulanması gerekiyor.
Peki ne mi kullandık ?
Çamaşırlarımızda, bulaşıklarımızda ve ev temizliğimizde doğal temizlik ürünleri kullandık.
Ve diğer önemli bir nokta da titiz ve düzeni seven ev hanımlarının pek hoşuna gitmeyebilir. Yatakları hemen toplamayarak havalandırdık ve akarların yaşaması için gerekli olan nemli ortamı sağlamadık!
Eğer sizin evinizde mümkün ise tüm yatakları yarım kapatmak çok daha faydalı bir hareket olacaktır ama ben bunu malesef yapamayanlardanım…
- Tabi ki tüm bunları yaparken çocuklarımızın doktor kontrolleri aksatmadık, mite alerjisi için gerekli görülen tedavilerini uyguladık.
Ve çok şükür bu almış olduğumuz önlemler neticesinde daha az ilaç kullandığımız halde ikisi de artık eskisi kadar çok hastalanmıyorlar…
Yukarı da bahsetmiş olduğum ev akarları için spreyi ne diye merak edenleriniz var ise eğer hemen bu akar spreyi tarifini de vereyim…
Normalde mite alerjisi olan kişilerin yaşadıkları evlerde parfümlü, kokulu ürünlerin kullanılması sakıncalıdır. Ancak bitkisel uçucu yağlar doğal olduklarından kullanılmalarında herhangi bir sakınca yoktur.
Ve şimdiye kadar mite alerjisi olan iki çocuğumda da bu sebeple gözlemlemiş olduğum bir sıkıntı olmadı.
Akar Spreyi
- 100 ml kaynamış soğutulmuş su
- 10 damla karanfil uçucu yağı
- 10 damla palmarossa uçucu yağı
Karıştırın ve bir sprey şişesine koyun.
Ev akarları için yaptığınız bu akar spreyi çalkalanarak halılara, perdelere, yataklara ve çarşaflara sıkılır.
Etkili olması açısından bu akar spreyinin taze olarak hazırlamanızı tavsiye ederim.
Kullanacağınız uçucu yağları satın alırken hangi özelliklere dikkat etmeniz gerektiği hakkında bilgi edinmek için “Doğal Ürünlerde Kullanılan Bitkisel Uçucu Yağlar” yazıma bir göz atabilirsiniz.
Akar spreyi tarifi ile yapacağınız bu akar spreyiniz ve diğer aldığımız önlemlere ek, doktorunuzun da tavsiyeleri ile sizde ev tozu akar alerjisine karşı savaşabilir ve bu alerjinin sebep olduğu olumsuz durumlardan kendinizi ve sevdiklerinizi koruyabilirsiniz.