Evde Halı Temizliği | Halı Silme Nasıl Yapılır?
Evimizdeki halıların temiz olmasını sağlamak amacıyla halı silme işlemini ara ara yapıyoruz. Evimizin içinde lekesiz, pırıl pırıl halılar görmek hepimizin isteği, ama bu her zaman pek mümkün olmuyor.
Hele de sizin evinizde de bizdekiler gibi ufaklıklar varsa.. Mesela bizim evdeki halının lekesiz hali elinde bir bardak kompostoyla salona giren oğlumla son buluveriyor…
Halıların temiz, lekesiz ve pırıl pırıl kalmasını her zaman sağlamak pek mümkün olmuyor tabi ki!
Ama bu lekelerden kurtulmak için halı silme işlemi sırasında kullanabileceğimiz halı şampuanları gibi içeriğinde zararlı kimyasal maddeler barındıran deterjanlar dışında doğal ürünler kullanmamız gerekiyor.
“Halı Şampuanlarının Zararları” yazımda halı temizleme yaptırırken ya da halı temizliği yaparken halı silme suyuna katttığımız halı şampuanlarının sağlığımıza vermiş olduğu zararlar neler onlardan bahsettim.
Kimyasal halı şampuanları olmadan halı temizliği nasıl yapılır?
Kimyasal kullanmadan doğal ürünler ile halı silme işlemi aslında hepimizin bildiği, ama modern yaşamın bize unutturduğu yöntemlerden oluşuyor…
Ve aslında sandığımızdan daha basit, daha uygun ve daha sağlıklı olan bu yöntem için halihazırda “doğal yaşam“a geçmeye çalışan bir evde bulunan doğal ürünler ile halı silme işini yapmak mümkün!
Biraz emek katmak gerek işin içine, hepsi bu..
- Doğal Ürünler ile Halı Temizliği Nasıl Yapılır?
- Bitkisel Halı Şampuanları
- Doğal Ürünler ile Halı Kokusunun Giderilmesi
- Doğal Ürünler ile Halı Lekesi Temizliği
Siz size uyan halı silme yöntemleri hangisi ise onu seçerek halı temizliğinizi yapabilirsiniz. Doğal ürünler ile yapmış olduğunuz bu halı temizleme sonrası halılarınız;
- hem kirlerden,
- hem mikroplardan,
- hemde kimyasal ürünlerden arta kalan zehirli maddelerdenarındırmış olacaksınız.
Halı Silme İşleminde Size Gerekli Olacak Olan Doğal Malzemeler Neler?
Yukarıdaki fotoğraftada görebileceğiniz gibi halı temizliği için size gerekecek olan doğal ürünler;
- Karbonat
- Boraks
- Arap sabunu
- Mısır nişastası
- Oksijenli su
- Beyaz sirke
- Sabun
- Limon
- Halı silme bezi (eski bir havlu, mikrofiber bez)
Doğal halı silme sırasında kullanacağınız bu doğal temizlik ürünlerinin hepsinin farklı bir kullanım sebebi olacak, detayları yazımın devamında bulabilirsiniz.
Halı silme işlemine geçmeden önce halılarınızı güzelce süpürün.
Halıdaki Toz Nasıl Temizlenir?
Halıyı tozdan arındırmak için elektrik süpürgesi ile detaylıca süpürün. Ancak halıyı sadece üstten süpürerek tüm tozlardan arındırmak mümkün değil. Bu yüzden tersini çevirip aynı şekilde tersten de iyice süpürün . Böylece halının tüylerinin en alt kısmında biriken tozları da elektrik süpürgeniz ile çekmiş olacaksınız.
Kuru halı temizleme için kullanacağınız bu doğal ürünler ile halı temizliği yaptığınızda halılarınızın mis gibi kokmasını sağlayabilir ve halının diplerine yerleşmiş olan toz ve kirlerden arındırabilirsiniz.
Evde kuru halı temizleme için gereken malzemeler;
- 2 su bardağı karbonat
- 1/2 su bardağı mısır nişastası
- 1 yemek kaşığı nane, kekik, biberiye veya defne yaprağı (hem kokuvermesi, hemde mikropları yok etmesi için)
- 1 yemek kaşığı toz karanfil (hem koku vermesi, hemde halılardaki maytların büyük kısmını yok etmesi)
- 1 yemek kaşığı boraks (dezenfekte etmesi için)
- Büyük delikli bir tuzluk
Kuru Halı Temizleme Nasıl Yapılır?
1.Tüm malzemeleri iyice birbirine karıştırın
2.Büyük delikli bir tuzluğa koyun.
3.Halıya eşit miktarda ve bolca serpin ve bu karışımı halı fırçası ile halıya iyice yedirin.
4.Yaptığınız kuru karışımın halının tüylerinin aralarına iyice girdiğinden emin olun.
5.Bu şekilde en az iki saat hatta imkanınız var ise eğer sabaha kadar bekletin.

6. Sabah ilk iş elektrik süpürgesinin çekiş gücü en kuvvetli olan ayarıyla halıyı iyice bir süpürün.
7. Halının tüyleri arasına giren karbonat ve mısır nişaştası oralarda biriken tozları kendileriyle beraber süpürmenizi sağlayacaktır.Böylelikle halının en diplerinde biriken tozları dahi temizlemiş olacaksınız.

Buharlı makineler genel olarak ev temizliği konusunda çok başarılı ürünler.
Bir buharlı makineye sadece su doldurarak parke, fayans, mermer, lavabo, kapı, halı, koltuk, dolap, duvar ve hatta cam bile silebilirsiniz (yazmayı atladığım yer var mı acaba diye bir daha baktım, sanırım yok:).
Aslında kısaca söylemek gerekirse amacına uygun buharlı bir makine aldığınızda hem kimyasallardan uzak kalarak tüm yüzeylerdeki mikropları yok edebilir, hemde evin havasını bile sadece su kullanarak değiştirebilirsiniz.
Halı silmek için buharlı makine nasıl kullanılır?
Halılarınızı süpürdükten sonra buhar makinesinin başlığına takacağınız mikrofiber bir bez ile halınızı baştan sona sildiğinizde halınızın parladığını, kabardığını ve halının içerisindeki mayt ve akarların (yüksek ısıdan dolayı) öldüğünü ve evinizin havasının değiştirdiğini fark edeceksiniz.

Ancak buhar makineleri halı lekesi çıkarmak için işe yaramıyor, sadece sıcaklığıyla o lekeyi yumuşatıyor. Halı lekesi için başka doğal ürünler kullanarak, lekeye müdahale etmeniz gerekecek. Halı lekesi temizliği yazımın devamında var.
Doğal bir sabun, örneğin kastil sabunu veya arap sabunu halı silmek için mükemmel bir çözüm olacaktır.
Çünkü sabunlar özellikle kastil sabunu ve arap sabunu leke ve kir giderme özelliğine sahiptir ve kullanımı diğer kimyasal sabunlar gibi toksik veya tehlikeli değildir.

İhtiyacınız olan şeyler ;
- Ilık su
- Sabun
- Mikrofiber bez (halı silme bezi olarak eski bir havlu kullanırsanız çok daha iyi iş çıkarmanıza yardımcı olacaktır).
Halı silme suyu için ılık su kullanın, ılık suyla ıslattığınız havluyu sabunla köpürtün ve havluyu halı fırçasına dolayıp (böyle çok daha pratik olacak, mutlaka deneyin) halınızı silin, hepsi bu!
Sonrasında sirkeli su ile durulama işlemi yaparsanız eğer halınızın parlamasını sağlarsınız.
Özellikle evdeki miniklerin sıklıkla yakın temas halinde bulunduğu halıların temizliği için kullanılan ürünler çok önemli. Ancak bitkisel halı temizleme ürünlerini diğer ürünler gibi her markette çeşit çeşit bulmamız mümkün değil.
Hem bilinçli olup talep oluşturamadığımız, hemde diğer ürünlere göre daha pahalı olduğu için olsa gerek bu bitkisel ürünler market raflarında pek yer bulamıyor.
Bu sebeple genellikle sadece internetten satın almak mümkün olabiliyor.
Bu bitkisel ürünlerin satışını yapan e-ticaret firmalarının çoğu ürün içerikleri hakkında bilgi vermiyor ve bu eksik bilgi ürün tercih ederken bizim işimizi daha da zorlaştırıyor.
O zaman yapabileceğimiz tek bir şey kalıyor geriye, o da bitkisel bir ürünün sahip olması gereken sertifikalardan haberdar olup, bu sertifikaları almayı düşündüğünüz ürünün üreticisinden talep etmek.
“Bitkisel Ürünlerin Sahip Olması Gereken Sertifikalar” yazımda tüketici olarak sorgulamamız gereken sertifikalar hakkında bilgi bulabilirsiniz.
Burada dikkat etmeniz gereken küçük bir ayrıntıdan bahsetmeden geçmek istemiyorum; üretici firmadan “alacağınız ürüne ait olan sertifikayı” istemeyi unutmayın.
Firmalar onlarca ürünlerinin her birine değil de, belli başlı ürünlerine belge alıp, diğer ürünlerinde aynı hassasiyeti göstermeyerek üretim yapabilir ve genel bir sertifika ile tüm ürünlerinin doğal, ekolojik olduğunu belirtebilirler.
Bunun için istediğiniz belgede almayı düşündüğünüz ürünün adının veya varsa kodunun bulunuyor olmasına lütfen dikkat edin.
Daha fazla ödeyerek bitkisel ürünler neden almalıyım diye aklınızdan geçiriyorsanız eğer “Temizlikte Neden Bitkisel Ürünler Kullanmalıyız?“ yazımı okuyabilirsiniz.
Halınızın kokusunun giderilmesi gerekiyorsa, çözümü mutfağınızda saklı!
Karbonat, harika bir koku gidericidir çünkü kokuları çok etkili bir şekilde emer.
Karbonatı büyük delikli bir tuzluğa koyun, halının üzerine serpin, fırça ile üzerinden geçerek karbonatın halının içine geçmesini sağlayın ve üzerinde birkaç saat bekletip ardından süpürün.
Karbonat, halı kokusunu emecektir.

Halılarınızın güzel kokmasını istiyorsanız eğer;
Karbonatı koyduğunuz büyük delikli tuzluğa lavanta uçucu yağından birkaç damla damlatın ve tuzluğu çalkalayın, ardından halının üzerine bu lavantalı karbonatı serpin, bekletin ve süpürün.
Karbonata karanfil uçucu yağı damlatıp halının üzerine serperseniz aynı zamanda akar ve maytlarında yok olmasını sağlarsınız.
Sirke de karbonat gibi halı kokusunu gidermek için harika bir üründür, çünkü hem kokuları emer hem de kokuya neden olan bakterileri öldürür.
Sirkeyi bir sprey şişesine dökün ve ardından halının üzerine ince bir sis püskürtün.
Sirke kokusu uzaklaşması birkaç saat sürebilir ama sonrasında kokusuz ferah kokan bir halınız olur.
Sirkenin kokusundan hoşlanmıyorsanız eğer meraklanmayın, sirke kokusu halı kurudukça dağılacak, kalıcı bir koku bırakmayacaktır.

Halının üzerinde kokunun giderilmesi gereken küçük bir alan var ise eğer, limon kullanmayı düşünebilirsiniz. Bir limon suyunu birkaç çorba kaşığı suyla karıştırın ve sonra lekeli bölgeye sürün.
Limonun asitliği en kötü kokuları bile giderecektir.
Üzerine limon suyu karışımını döktüğünüz alanı sabunlu suyla silip ardından bir bezle kurulamayı unutmayın.

Öncelikle halınıza sıvı bir şey döküldüğünde kuru bir bezle ya da havluyla bastıra bastıra olabildiğince çok sıvıyı almaya çalışın.
Sonrasında dökülen sıvının bırakmış olduğu lekeli alan üzerine karbonat serpin, tüm sıvıyı emecek kadar koyduğunuzdan emin olun ve emmesi için birkaç dakika bekleyip, su ile halı silme yapıp, durulayın.
Karbonatı halı lekesi çıkartma için çok ideal bir üründür ve tüm genel halı lekelerini halınızdan çıkartmak için güvenle kullanabilirsiniz.

Halınıza suda çözünen basit bir sıvı (kola, süt) döküldüyse eğer temizlemek için sirke ve su karışımını kullanabilirsiniz.
Bir sprey şişesinde;
• 1 lt su
• 1/4 çay bardağı beyaz sirkeyi
karıştırın.
Halı lekesinin tümüne püskürtün ve su ile silip, durulayın.

Kan lekelerini en zor çıkan halı lekelerinde biridir. Hatta halılar da dahil olmak üzere, kumaşlardan da bu kan lekesini çıkarmak zordur.
Oksijenli su, doğal bir oksitleyici olduğundan kan lekesi çıkarmada kanı parçalayarak yardımcı olabilir.
Temiz bir bez üzerine biraz oksijenli su koyun ve alanı tekrar tekrar silin.
Kanın çıkması biraz zaman alabilir, bu yüzden sabırlı olun ve ara ara oksijenli su ile halı silme işlemine devam edin.

*Oksijenli suyu kullanmadan önce görülmeyen halı bölgesindeki halı liflerine zarar vermeyeceğini test ettiğinizden emin olun.
*Oksijenli suyu (Hidrojen peroksit) kullanırken % 3 seyreltilmiş çözeltiyi seçtiğinizden emin olun.
Halıdaki çay lekesini çıkarmak için lekenin üzerine bol limonlu suyu döküp, 1 saat kadar bekletip halı silme işlemini yapın.
Üzerine limon suyu karışımını döktüğünüz alanı sabunlu suyla silip ardından bir bezle kurulamayı unutmayın.

Tüm bu doğal ürünleri kullanarak halı silme işlemini yaptığınızda yaşam alanınızda en çok yer kaplayan halı temizliğini kimyasal kullanmadan sağlayabilirsiniz.
Şimdi gönül rahatlığıyla oynasın çocuklar, emeklesin bebekler…